La síndrome de l’edifici malalt

La síndrome de l’edifici malalt

La síndrome de l’edifici malalt 1920 1440 Neteges Bages

La síndrome de l’edifici malalt. Què és i com es soluciona?

La mala tria de materials a l’hora de construir un edifici, una pèssima praxi durant el procés constructiu, la irregularitat a l’hora de netejar els conductes de neteja dels conductes d’aire, un nul manteniment i l’escassa neteja de la resta de les instal·lacions són els principals agents que provoquen que un edifici emmalalteixi.

A aquest fenomen se’l coneix com la “Síndrome de l’edifici malalt” i afecta les persones que treballen o habiten en  el seu interior, causant algunes malalties que poden arribar a convertir-se en cròniques.

Els edificis vells no són els únics que pateixen aquesta malatia, també poden veure’s afectats els bars, restaurants, hotels, residències, cuines, escoles, oficines…


Quan neix el concepte d’edifici malalt?

Abans de parlar del quan, és important definir el concepte: un edifici emmalateix a causa dels alts índexs contaminants que es concentren en el seu interior, un fet que no afecta únicament a l’edifici en qüestió, sinó també a les persones que passen moltes hores en el seu interior.

Es tracta d’una malaltia contemporània que es va descobrir a finals dels anys 70 a Gran Bretanya quan un important nombre de persones que treballaven en diversos edificis d’oficines van començar a manifestar un seguit de simptomatologies i malalties comunes que en la majoria dels casos, desapareixien al cap de pocs dies de deixar els seus llocs de treball i tornaven a aparèixer poc temps després de reincorporar-se les respectives feines. Davant aquesta realitat i després de diferents estudis, es va acabar constant que el que feia emmalaltir a les persones era la contaminació concentrada en els conductes de ventilació dels edificis on treballaven.

A mitjans dels anys 80 l’OMS va declarar la Síndrome de l’edifici malalt com una malaltia i va pautar un protocol d’actuació preventiu i que protegeix a les persones.

Després de diversos estudis, s’ha comprovat que, bé sigui a causa dels elements químics, biològics (bacteris, fongs…), físics (sorolls, humitats…), per la mala tria del material de construcció o de sistemes constructius, mantenir net i en bones condicions un  edifici és vital per a la salut de les persones.


Què fa emmalaltir un edifici, com detectar-ho i què fer?

Falta de programes de neteja idonis

Implantar un sistema de neteja personalitzat i regular en un edifici és importantíssim. Massa sovint, no se li dóna l’atenció necessària als sostres o als sistemes de lluminàries, a Neteges Bages disposem de la tecnologia apropiada per poder desenvolupar amb rapidesa i efectivitat, tasques d’aquesta mena.

Neteja de moquetes i entapissats

Els àcars, fongs i altres bacteris no només es concentren en les teles i moquetes, sinó que els converteixen en els seus particulars regnes, per això és fonamental dur a terme neteges en profunditat d’aquestes superfícies. No n’hi ha prou amb passar l’aspiradora cada dia.

Higienització dels sistemes de ventilació centralitzats

Les finestres que no s’obren, el nul intercanvi d’aire intern i extern, provoca elevats índexs de contaminació dins d’un immoble, d’aquí que s’hagi de fer amb regularitat i a consciència un programa de neteja dels conductes d’aire intern dels edificis, per aquesta mena de treballs a Neteges Bages comptem amb un equip de professionals i amb la tecnologia necessària per realitzar una neteja de sistemes de ventilació que ens permet garantir tots els nostres treballs.

La síndrome de l’edifici malalt és totalment evitable, així i tot és important que sapiguem com detectar, prevenir i actuar davant d’un cas de síndrome d’edifici malalt.

A continuació et detallem les principals causes que fan que un edifici emmalalteixi:


Com detectar un edifici malalt?

Una de les simptomatologies més comunes són les malalties relacionades amb les vies respiratòries, però aquesta no és l’única a banda d’aquesta, es poden donar altres de manera simultània, com per exemple:

  • Marejos
  • Migranyes
  • Alteracions del gust i olfacte
  • Lipoatròfia semicircular
  • Irritacions a la pell

La bona notícia és que normalment tota aquesta simptomatologia desapareix per complet quan la persona afectada abandona per un temps l’edifici infectat.


Com podem posar-hi remei?

Si el problema és estructural, estem davant d’un fet greu, perquè no n’hi ha prou amb realitzar programes exhaustius de neteja i manteniment, en un cas així cal consultar amb experts en estructures i demanar que ens facin un estudi precís de l’estat de l’edifici.

Malgrat tot, més sovint del que ens pugui semblar, retornar la salut a l’immoble és relativament fàcil, n’hi ha prou en aplicar un sistema de neteja i manteniment professional i regular. Alguns dels plans d’actuació de Neteges Bages davant de realitats com les que acabem de descriure es centren en els següents aspectes:


  1. Neteja dels conductes de ventilació interna (aires condicionats, extractors de fum…)
  2. Neteja en profunditat de totes les superfícies que puguin ser un focus contaminant com les moquetes i altres elements tèxtils com cortines, capçals de llits entapissats, butaques, sofàs, parets entapissades…
  3. Neteja de totes les zones comunes
  4. Ús de productes de neteja ecològics específics per a cada superfície
  5. Aplicació de programes de manteniment basats en la nebulització de totes les superfícies

Per una altra banda, existeixen tot un seguit d’accions que des de Neteges Bages recomanem fer si volem que la nostra atmosfera laboral sigui sana, com posar plantes com el bambú o l’heura a les oficines, fer servir humidificadors, obrir les finestres de l’immoble perquè l’aire intern i l’extern s’intercanviin…

Cap d’aquestes pràctiques i hàbits són costosos i sense cap mena de dubte, beneficien la salut de l’edifici i en conseqüència la de les persones que treballen en el seu interior.

Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que hi esteu d'acord.